lördag 18 februari 2012

Varför heter din blogg Wehrmacht? Är du rasist?

En del ord kan ses som vackra utan att det de betyder är vackert. Ett väldigt passande exempel är engelskans cellar door. Diskussionen kring ordets skönhet har varit pågående i över 100 år. Det är ett vackert ord, det låter fint när man säger det. Men det är bara ordet, hur man säger det och hur det uttalas. Vad ordet betyder är brukar kunna vara tråkigt, kanske skrämmande för barn eller bara rentav ett helvete om man tänker i fritzelska termer. En källardörr har sällan varit något vackert.

Och från detta konstaterande kan vi gå vidare till ordet Wehrmacht; benämningen på den tyska krigsmakten under nazisttiden. Uppföljaren till Reichswehr och föregångaren till Bundeswehr. Ordets denotation är (översatt till svenska) ett lands krigsmakt, till exempel Försvarsmakten i Sverige. Ordets konnotation skulle jag personligen säga är nazism, antisemitism, död, krig, vansinne och allt som löst kan förknippas till allt dåligt i världen.

Men så har vi ju det här med ordet i sig, utan denotationer och konnotationer.

Wehrmacht. Smaka på ordet. Låter det mäktigt när du uttalar det? Det är min fasta åsikt att det finns inget ord som låter lika badass som Wehrmacht. Lägg till ett stort intresse för historia (OBS ej historierevisionoism OBS) och bloggnamnet är givet. Må så vara att ordets aningen inkorrekta betydelse också lockar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar