fredag 24 februari 2012

Lite kort om LCHF

Jag har de senaste dagarna diskuterat LCHF med en rad människor, både på lunchrasten med kolleger och med okända människor på internet. Först och främst måste jag be dig som läsare att googla på "LCHF biverkningar" och se vilka sorts resultat du får. Toppresultaten är främst forumtrådar och bloggar som är pro-LCHF, vissa resultat, som den här är rentav jobbig att läsa. I synnerhet eftersom sidan heter Kostrådgivarna.

Ja, jag är en hipp, modärn och ung bloggare som sitter just nu och skriver detta inlägg på min hippa och modärna räknesticka, och totalsågar en hipp och modärn diet som alla hippa och modärna nyliberaler bara älskar.

Det finns mycket att skriva om när det gäller LCHF, jag tänker börja med att använda min käre flickvän som referens, som råkar vara en nyutexaminerad dietist. Dietistprogrammet är ett hårt program, inte helt olikt läkarprogrammet. Mängden kurser som delas med läkarstudenter är inte helt obetydlig, och läran om kroppens funktion ligger på en rent medicinsk nivå. Och tro det eller ej, men det finns ingen konspiration mellan spannmålsindustrin och den akademiska världen (t.ex. Umeå universitets institution för kostvetenskap).

Den ofattbart torftiga och förhatliga tallriksmodellen är numera ett villrådigt byte för allehanda LCHF konspirationsteoretiker. Den ack så enkla formuleringen "ät mindre, rör dig mer, må bättre" (som vid en sökning på google ger LCHF-mamman som första resultat) en dödsfälla utan dess like, och ett resultat av en sammansvärjning mellan alla rika och ondskefulla kapitalister i ett försök att utrota arbetarklassen. Vad LCHF förespråkarna gör är att med buller och bång gå in i debatten om kost och hälsa och spydigt säger att allt du någonsin läst eller hört om vad nyttig mat är för något är fel. Alla har ljugit för dig, och här kommer de med lösningen på alla dina problem.

"Seriös" media skriver lite om LCHF, Nisse i Hökarängen blir intresserad men tycker att dieten verkar för bra för att vara sann "va, kan jag äta kotlett med bearnaisesås varje dag!?" och ger sig ut på internet för att söka efter svar. Eftersom även negativa sökningar på LCHF leder till positiva skriverier så blir Nisse helt såld. Han ändrar sin kost, och eftersom LCHF långsamt förgiftar din kropp, så är det ganska uppenbart att Nisse går ned i vikt. I samband med viktnedgången mår Nisse bättre och tror det är tack vare hans nya diet. Succé!

Nisse berättar om denna fantastiska diet till sin vän, låt oss kalla honom Torsten. Torsten använder inte modärna mojänger, utan finner sin kunskap från litteraturens magiska värld. Så Torsten beger sig till bokhandeln (ICA Maxi) och finner följande på hälsohyllan.


När till och med kändisar går LCHF så måste det ju vara en bra diet, för de är ju alltid så smala och snygga.

Jag vill nu passa på och delge min egen åsikt om LCHF.

LCHF, eller Low Competence, High Frustration som den hellre bör kallas, är en tragisk historia. Förespråkarna argumenterar likt neonazister på internetforum. De försöker sig på historierevisionism och dubbeltänk i ungefär samma omfattning. Man kan jämföra LCHF med att bara äta geléhallon; du går ned i vikt och får jämnare blodsockerkurva och sänkt kolesterolvärde, samma effekt som med LCHF med andra ord. De långtgående effekterna av LCHF kommer med tiden att visa på enormt stort personligt lidande för de drabbade dumskallarna som gått på dödsdieten, samt för samhället i form av ökade medicinska utgifter.

Människan är inte skapad för att leva på enbart kött. Att vissa mindre samhällen klarat av att göra det utan att dö ut är inte ett bevis för att vi ska äta kött. Det är ett bevis på människans anpassningsförmåga. De överlevde, kosten till trots.

Sedan har vi en rad argument som är svårt för LCHF förespråkare att bemöta, t.ex. djurhållningen som är skandalöst dålig överallt, det faktum att djuren lider av transport och slakt, även om de är uppfödda på naturbete. Miljöförstörelsen, energibortfallet, att stort intag av kött påverkar fattiga länder är också argument som LCHF:are helst blundar för.

Att människan dessutom är en utpräglad gräsätare är också en nagel i ögat för dessa arma människor.

Jag kommer fortsättningsvis skriva vidare om detta ämne då jag bara skrapat på ytan. Och naturligtvis är jag en utpräglad vegetarian, och har aldrig mått bättre på dagen, och sovit bättre på natten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar