torsdag 1 mars 2012

En ideologisk grundpelare

Mycket skrev jag i mitt senaste inlägg gällande ett slags ideologiskt uppvaknande för min del. Bland annat vad gäller män och kravet på vår konstanta altruism. Utöver survivalism i dess renaste bemärkelse (att överleva), så finns det andra delar som är nästan lika viktiga. T.ex. ekonomisk frihet kontra ansvar. Att vi i Sverige är välfärdsjunkies är ganska tydligt att se. Utan våra bidrag skulle många människor få det svårt att klara sig. En stor del av de svenska hushållen är beroende av statens välvilja. En modern livegenskap, förklädd till "rättigheter". Man ska ha "rätt" till alla de förmåner som staten hittat på. Att inte få ta del av kakan är förnedrande. Att leva på statens (dvs andras) pengar är ofta ansett som finare än att jobba som telefonförsäljare eller städare.

Att tjäna pengar är förknippat med lurendrejeri, att vara småföretagare är att vara en borgarbracka. Att däremot gå på bidrag och tillskansa sig mer bidrag genom fula metoder är en slags rättighet där man ändå bara "sparkar uppåt", vilket gör det moraliskt försvarbart.

En föreläsning som verkligen fick mig att tänka till vad gäller pengar och moral kan ses här:


En judisk rabbi (jag vet att de två orden klingar illa med bloggnamnet) föreläser om ekonomi, moral och frihet, med utgångspunkten sin religion. Låter kanske konspiratoriskt, förlegat och rasistiskt, men föreläsningen är fascinerande för att den känns trovärdig men framförallt öppenhjärtad.

Att tjäna pengar är aldrig fel så länge du inte stjäl. Att ha rikedom som mål med din karriär eller hobby är inte automatiskt omoraliskt. Det är bara det om du gör ett dåligt arbete, är oseriös, luras och bedrar. Att vara rik är inte dåligt, snarare tvärtom. I Sverige har vi sedan Astrid Lindgrens tid intutats att rika är svin, och att fattiga är moraliskt överlägsna.


09:42 in i avsnittet börjar det.

Att tjäna pengar är det mest moraliska man kan göra, så länge man gör det moraliskt. Men det är aldrig fel att skapa mervärde för dig och andra, vilket det bör och kan översättas till. Du tillför en produkt eller en tjänst till någon som behöver eller vill ha den produkten eller tjänsten, och som är villig att betala för det. Ni ingår båda i en frivillig affärstransaktion där båda får det de vill ha, och känner sig nöjda med det. Denna simpla, frivilliga och helt naturliga princip kallas för kapitalism, och är den enskilt bästa sak som hänt mänskligheten. Det tog mig över 20 år att inse det själv, men när jag väl vadat genom en socialistisk uppfostran, tagit del av socialistisk indoktrinering i media, i skolböcker, av lärare med mera, så känner jag mig äntligen fri, och starkare än någonsin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar